Souvenirs from Poland

Polonya hediyelikleri

Sonsuza kadar saklayabilecegin bir sey ya da yiyene kadar..


Bunu Old Town cevresindeki hediyelik bir dukkandan almistim. 15 zlotiydi fiyati .

Old Town cevresinde bu tarz guzel seyler bulabilirsiniz ama fiyati fazla olabilir. O yuzden Old Town’dan uzakta kalan turistik olmayan bir yerden alacaginiz seyler daha uygun olacaktir. Ben merkezden uzakta boyle orijinal guzel seyler satan bir yerle karsilasmadigimi da belirteyim. Karsilasirsam burayi guncelleyecegim.

Herkes gittigi ulkeden magnet toplar bunlarda cok begendiklerimdi.
Cok orijinal duruyor ..
Bu anahtarliklarda ayni sekilde ozellikle soldaki ..
Ben acacak koleksiyonu hobisi olan biri olarak bunu gordugum gibi almaliydim …
Erkeklere hediye almak zordur ve genellikle spor cantasi ya da sirt cantasi kullanirlar. Cantaya asmak icin cok ideal ve tatlilardi.
Gozluk kullanan insanlar az cok gozluk kutulariyla kafayi yemistir diye dusunuyorum , BA-YIL-DIM !
Muzik kutularina bayilirim. Fiyatlar 35-65 zloti arasinda degisiyordu.

Sweet tooth’ u olan biri olarak Polak tatlilarindan basliyorumm

Tatli !

  • Chocolate plums
  • Krówki
  • Ptasie Mleczko
  • Sękacz
  • Piernik gingerbread
  • Polonya sekeri

Chocolate plums (Chocolate-covered prunes-plums in chocolate), ici mor erik disi cikolata kapli. Hic denemedim ve tercih edecegimi de sanmiyorum.


Krówki , benim favorim bu ! Polish cream fudge diye geciyor yani polak kremali yumusak sekerleme ! Sadece dogal malzemeler iceriyor (sut, seker ve yag) bir cok seker cikolataya gore daha saglikli ! Kròwki icin ‘hard on the outside and soft on the inside’ desek yeridir.‘little cows’ diye de geciyor. 🐄

Polonya’da bir markete gittiğinizde gordugunuz tarzda tum cikolatalari kiloyla alabiliyorsunuz , bizdeki bayram sekerleri aksine her zaman bulabilirsiniz . Hepsinden ikiser ucer tane alip tadabilirsiniz

Ptasie Mleczko anlami inek sutu. 🐄 1936′da Wedel tarifini buluyor, Wedel Polonya’nin en unlu ve kaliteli cikolata ureticisi sehir icerisinde bir cok Wedel Cafe gorebilirsiniz fiyatlarinin biraz yuksek oldugunu belirtmek gerek. Wedel Cafe’ye gidecek olursaniz sicak cikolata ve yanina tatmalik bir kac cikolata soyleyebilirsiniz. Ayrica Wedel , Ptasie Mleczko ismini orijinal marka olarak kullanabilen tek yer . Ptasie Mleczko almadan Turkiye’ye donmeyin ! Ptasie Mleczko is a soft chocolate covered candy filled with soft meringue or milk soufflè.

Cevrenize goturmek icin Krówka ve Ptasie Mleczko alinabilir.

Sękacz ( layered egg cake – tabakali yumurta keki ) bunun da tadi harika !! En iyi sękacz icerisinde en fazla 3-4 malzeme icerendir. Sadece Podlasie ve Suwalszczyzna ‘da yapiliyor.


Piernik gingerbread (pierniczki) , zencefilli kurabiye. Torun’da yapiyolar. Frédéric Chopin’in ve bazi krallar tarafindan cok sevildigi biliniyor.

Happy ginger krakow un yaptiklari 😍

Manufaktura cukierków ‘a ugrayip kendi Polonya sekerinizi yapip sevdiklerinize goturebilirsiniz ya da direk satin alabilirsiniz. Biz buradan hep bedava Polonya sekeri yiyorduk :)))

Manufaktura cukierków

Kukułka candy, aslinda bu bildiginiz bizim bazi bayram sekerlerimize benziyor. Ustunde beyaz cizgileri olan bir cikolata dusunun icinden dolgusu akiyor , bir cok dolgu cesidi var. Alkollu olanlardan alabilirsiniz mesela.


Yemek !

Turkiye’ye goturmek istiyorsaniz secenekleriniz sinirli. Ben kendim goturebilecegim seylerden bahsedecegim.


Oscypek cheese , koyun sutunden yapilan peynir. Baya hellim peyniri gibi izgarada pisirip yiyorsunuz , tadi harika. Bir anda cok yemeye calismayin bayiyor :)) Polonya daglarinda yapiliyor ozellikle Podhale ve Zakopane ‘de. Koyunlarin daha iyi otlayabildigi aylarda bu peynirin tadi daha guzel oluyor. Hediye olarak goturmek isterseniz vakumlu paketlerden almaniz gerekecek. Bazi yasli amca ve teyzelerin oscypek’i sokakta kucuk izgara tezgahi kurup recelle sattigini ya da direk sattiklarini gorebilirsiniz. Gun icerisinde caniniz bir seyler cektiginde cok iyi atistirmalik olabilir hem doyurucu hem saglikli .


Kabanosy ( polish dry sausage) , kurutulmus ve tutsulenmis uzun ince sosis. 2 turu var beef (dana) ve pork (domuz) eti. Sadece Sokolow markasinin %100 dana eti var. Birayla atistirmalik olarak cok iyi gidiyor.


Amber !

Amber ( Gold of the North) yani kehribar. Baltik bolgesinde amber unlu , Polonya’da Gdansk bolgesinde cok unlu. Kocaman kafaya atmalik tas gibi amber tasindan yapilmis kolyeler gordu bu gozler , ben tasarimlarini cok old school buldum ama siz bilirsiniz. Belki anneye hediye olarak alinabilir.

Kehribar !

Icki !

Polish vodka

Żubrowka Bison grass vodka , Żubrowka saf votka ureticisi, Bizon otlu cesidini alirsan ki almalisin ben de oyle yapacagim sisenin icinde bir dal ot oluyor bu dal en guzel aromaya sahip bu sweet grass (tatli otu) em. Hediye olarak afilli bir gorunume sahip.

Bir tane bundan kaptim eve goturmek icin !

Bu cep votkalarindan arkadaslariniza tatmalari icin goturebilirsiniz

Soplica, meyveli cesitleriyle meshur votka. Shot hazirlanirken kullaniliyor seftalili, kavunlu,findikli, limonlu cesitleri var ve findikli olani sutle karistirip shot yapabilirsiniz. Ben ozellikle findikliya bayiliyorum ve sonradan cilekli oldugunu ve tadinin baya iyi oldugunu ogrendim .


Sise tasarimi harika olan votkalardan

Votka, safsa su ve etanol icerir, bazi votkalar saf degildir ve aroma icerir. Votka, tahıl, patates veya bazen meyve veya şeker gibi maddelerin fermente edilip damıtılmasıyla yapılır.  Klasik malzemeler tahıl veya patates kullanılarak yapılır. Chopin ve Belvedere ikisi de sise tasarimi hos Polonya yapimi votkalar. Belvedere cavdardan , Chopin ise patates ve cavdar icerir.


Mead, tarihi 10.yy a dayanan , tarcin , zencefil, vanilya ve diger baharatlari iceren ideal kis icecegi.

The DIY Polish Architecture

Her guzel yapisi olan ulkenin maketlerini alip hediye edebilirsiniz.

Kaszubska dolls (Kaszubska bebekleri) , geleneksel, el yapimi Polaklarin geleneksel kiyafetlerini giyen bebekler.

Polish Old School Gagdets, benim gibi mug , kupa seviyorsaniz burdan komunist donem dizayni kupa ve buna benzer bir cok hediyelik bulabilirsiniz.


Flying Tiger , eger illa geleneksel bir sey almak istemiyorsaniz sadece ilgi cekici ve Turkiye’de kolay bulunamayacak bir hediye ariyorsaniz burasi sizin icin.

Bu brosu Flying Tiger ‘dan 1 zlotiye aldim . Flying Tiger ‘da Varsovayla alakali gordugum tek sey de buydu.

Sizde Polonya’ya geldiyseniz ve hediyelik bir seyler almak istiyorsaniz bu listeden bir seyler secebilirsiniz.🇮🇩

Leave a comment